Kojarzysz zielony kolor, który czasem pojawia się na ziemniakach?

Kojarzysz zielony kolor, który czasem pojawia się na ziemniakach?

Solanina to związek chemiczny, który jest naturalnie wytwarzany przez ziemniaki, gdy zaczynają kiełkować. Związek ten działa jako środek ochronny przed drobnoustrojami i innymi organizmami, które mogą uszkodzić roślinę.

Niestety, solanina może gromadzić się w ziemniakach, jeśli nie są odpowiednio przechowywane – zwłaszcza jeśli są trzymane w zbyt niskiej temperaturze lub w jasnym świetle. Najwyższe stężenia solaniny występują w ziemniakach, które były narażone na te warunki przez długi czas.

Jeżeli spożywasz znaczące ilości takich ziemniaków, to możesz spodziewać się:
* zaburzeń żołądkowo-jelitowych;
* bólu głowy;
* nadmiernej potliwości.

Na szczęście takie zatrucia zdarzają się rzadko, z racji tego, że zazwyczaj obieramy ziemniaki przed ich przyrządzeniem, jednak warto mieć świadomość występowania takiego związku chemicznego i unikać jedzenia zielonych i kiełkujących ziemniaków.

Dobrą wiadomością jest to, że solaniny można uniknąć, przechowując ziemniaki w chłodnych, ciemnych miejscach, z dala od bezpośredniego światła.