6. Jarmuż
Jarmuż w średniowieczu był jednym z najpopularniejszych warzyw kapustnych, a dziś jest doceniany dzięki wysokiej zawartości białka, błonnika, żelaza, wapnia, cynku, fosforu oraz magnezu. Przeciwutleniacze usuwają z organizmu substancje powodujące nowotwory oraz wzrost komórek rakowych.
Jarmuż można jeść na surowo, duszony, smażony, jako dodatek w zupach, a także pieczony – jako czipsy.
7. Miód oraz inne produkty pszczele
Produkty pszczele, takie jak miód, propolis oraz pierzga wykazują świetne właściwości lecznicze i odżywcze. Składniki w nich zawarte działają antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo, a także przeciwwirusowo:
Produkty pszczele, takie jak miód, propolis oraz pierzga wykazują świetne właściwości lecznicze i odżywcze. Składniki w nich zawarte działają antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo, a także przeciwwirusowo:
*pierzga jest źródłem białka, lecytyny, witamin z grupy B, C, E, wpływa korzystnie na florę bakteryjną żołądka, jak również poprawiają koncentrację i wzrok,
*propolis ma świetny wpływ na wzmocnienie odporności organizmu oraz działa uspokajająco,
*miód przyspiesza gojenie się ran, obniża poziom ciśnienia tętniczego krwi, a także leczy schorzenia wątroby i dróg żółciowych.