Superfoods już od dawna cieszą się dużą popularnością. Jest to grupa produktów spożywczych, które wyjątkowo korzystnie działają na organizm. Pośród tych naturalnych superfoods znajdują się nie tylko egzotyczne nasiona czy owoce, ale również polska, łatwo dostępna żywność. Przedstawiamy Ci 7 produktów typu superfoods o świetnych właściwościach odżywczych.

1. Siemię lniane
Siemię lniane pod względem zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom szkodliwego cholesterolu. Siemię wykazuje następujące właściwości:

*wpływa na prawidłową pracę jelit,
*przeciwdziała nowotworom oraz chorobom serca,
*obniżają poziom cukru,
*działają leczniczo na gardło podczas infekcji.

Najlepiej jest zmienić ziarna tuż przed ich spożyciem. Zmielone siemię lniane można dodawać do koktajli, sałatek, zup oraz wypieków.

2. Żurawina
Żurawina ma wiele leczniczych właściwości – zwalcza choroby układu moczowego, pokarmowego oraz łagodzi stany zapalne dziąseł. Czerwone owoce są źródłem przeciwutleniaczy; zawierają witaminę C, beta-karoten, oraz inne związki, które redukują poziom cholesterolu. Zawarty kwas elagowy zaś niszczy komórki nowotworowe.

Żurawinę warto jest jeść profilaktycznie przez cały rok – suszoną, mrożoną, świeżą lub pić w postaci niesłodzonego soku. Suszone owoce można dodawać do owsianki, sałatki lub placków.

3. Orzechy włoskie
Orzechy włoskie są bogate w kwasy omega-3, białko, błonnik, magnez, kwas foliowy oraz fosfor. Dostarczają antyoksydantów oraz chronią przed zakrzepami.

Co ciekawe, mimo wysokiej zawartości tłuszczu wcale nie tuczą, a wręcz przeciwnie, mogą zmniejszać apetyt i przyspieszać spalanie kalorii, dlatego poleca się je przy każdym rodzaju diety.

Orzechy warto jest jeść na surowo, dodawać do owsianki lub sałatek. Łuskane orzechy najlepiej jest przechowywać w lodówce, żeby nie zjełczały.

3. Orzechy włoskie
Orzechy włoskie są bogate w kwasy omega-3, białko, błonnik, magnez, kwas foliowy oraz fosfor. Dostarczają antyoksydantów oraz chronią przed zakrzepami.

Co ciekawe, mimo wysokiej zawartości tłuszczu wcale nie tuczą, a wręcz przeciwnie, mogą zmniejszać apetyt i przyspieszać spalanie kalorii, dlatego poleca się je przy każdym rodzaju diety.

Orzechy warto jest jeść na surowo, dodawać do owsianki lub sałatek. Łuskane orzechy najlepiej jest przechowywać w lodówce, żeby nie zjełczały.

4. Dynia
Szklanka dyni aż siedmiokrotnie pokrywa zapotrzebowanie na witaminę A, a także zawiera dużo błonnika oraz karotenoidów, które chronią przed nowotworami, chorobami oczu i serca. Warzywo zawiera potas, wapń oraz magnez, a pestki są bogate w cynk.

Dynia jest świetnym składnikiem zup i sosów. Sprawdzi się również jako baza do ciast, placuszków i deserów z dodatkiem korzennych przypraw.

5. Natka pietruszki
Natka pietruszki wzmacnia odporność, zawiera dużo witaminy C oraz wspomaga wchłanianie żelaza, kluczowego w leczeniu anemii. Świeża natka to źródło beta-karotenu, witamin z grupy B i K, wapnia, magnezu, kwasu foliowego, a także błonnika.

6. Jarmuż
Jarmuż w średniowieczu był jednym z najpopularniejszych warzyw kapustnych, a dziś jest doceniany dzięki wysokiej zawartości białka, błonnika, żelaza, wapnia, cynku, fosforu oraz magnezu. Przeciwutleniacze usuwają z organizmu substancje powodujące nowotwory oraz wzrost komórek rakowych.

Jarmuż można jeść na surowo, duszony, smażony, jako dodatek w zupach, a także pieczony – jako czipsy.

7. Miód oraz inne produkty pszczele
Produkty pszczele, takie jak miód, propolis oraz pierzga wykazują świetne właściwości lecznicze i odżywcze. Składniki w nich zawarte działają antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo, a także przeciwwirusowo:

Produkty pszczele, takie jak miód, propolis oraz pierzga wykazują świetne właściwości lecznicze i odżywcze. Składniki w nich zawarte działają antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo, a także przeciwwirusowo:
*pierzga jest źródłem białka, lecytyny, witamin z grupy B, C, E, wpływa korzystnie na florę bakteryjną żołądka, jak również poprawiają koncentrację i wzrok,
*propolis ma świetny wpływ na wzmocnienie odporności organizmu oraz działa uspokajająco,
*miód przyspiesza gojenie się ran, obniża poziom ciśnienia tętniczego krwi, a także leczy schorzenia wątroby i dróg żółciowych.