Biały cukier jest źródłem pustych kalorii

Biały cukier jest źródłem pustych kalorii

więc nie dostarcza do organizmu żadnych składników odżywczych. Jest on obecny w większości produktów, między innymi w pieczywie, słodyczach czy nawet przyprawach. Cukier przyczynia się do nadwagi, nadciśnienia oraz próchnicy. Nie trzeba jednak całkowicie rezygnować ze słodkiego smaku. Po jakie zdrowe zamienniki warto sięgnąć? Czy brązowy cukier jest lepszy od białego?

Dlaczego warto ograniczyć spożywanie białego cukru?
Biały cukier jest pozyskiwany z buraków cukrowych. Stosowany w nadmiarze szkodzi zdrowiu. Ze względu na swoją wysoką kaloryczność oraz indeks glikemiczny nie jest zalecany osobom chorującym na cukrzycę. Osoby zdrowe zaś powinny go ograniczyć, ze względu na ryzyko:
*chorób układu krążenia,
*nadwagi oraz otyłości,
*próchnicy,
*cukrzycy typu II,
*nasilenia trądziku,
*insulinooporności.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) rekomenduje wskaźnik bezpiecznej ilości spożywanego cukru w diecie. Zaleca się, aby cukry dostarczały nie więcej niż 10% energii w diecie osób dorosłych, a także dzieci. Znaczne ograniczenie do ilości nawet poniżej 5% są bezpieczne i mogą przynieść znacznie więcej korzyści.

Biały cukier znajduje się w takich produktach jak wędliny, jogurty, desery mleczne, napoje gazowane, słodycze, gotowe sosy.

Brązowy cukier lepszy od białego?

Brązowy cukier lepszy od białego?

Brązowy cukier jest wytwarzany z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej, do którego dodaje się niewielkie ilości melasy nadającej mu brązową barwę. Pod względem właściwości nie różni się więc on od cukru białego, oba wykazują szkodliwe działanie na zdrowie.


Cukier z kory brzozy – ksylitol
Ksylitol jest naturalnym cukrem pozyskiwanym z brzozy. Jest o połowę mniej kaloryczny od zwykłego cukru i mogą go stosować osoby z cukrzycą. Ksylitol wykazuje następujące działania:
*bakteriobójcze,
*pomaga w przyswajaniu magnezu i wapnia,
*pozytywnie wpływa na mikroflorę jelitową,
*hamuje apetyt na słodycze,
*poprawia odporność organizmu.

Cukier z kory brzozy można dodawać do kawy, herbaty czy wypieków, a także dietetycznych posiłków, jak placuszki czy owsianki.

Miód, czyli naturalny superfoods
Miód jest wysokokaloryczny, podobnie jak cukier, jednak wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Jest on źródłem potasu, żelaza, cynku, witamin grupy B. Substancje odżywcze poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego, trawiennego, a także działają bakterio i grzybobójczo.

Erytrytol i stewia
Badania wykazują, że erytrytol może obniżać poziom cukru we krwi, a także ułatwiać kontrolowanie stężenia glukozy. Stewia zaś jest świetnym zamiennikiem białego cukru dla osób z cukrzycą. Oba mają znacznie mniej kalorii niż cukier biały.