Brązowy cukier lepszy od białego?
Brązowy cukier jest wytwarzany z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej, do którego dodaje się niewielkie ilości melasy nadającej mu brązową barwę. Pod względem właściwości nie różni się więc on od cukru białego, oba wykazują szkodliwe działanie na zdrowie.
Cukier z kory brzozy – ksylitol
Ksylitol jest naturalnym cukrem pozyskiwanym z brzozy. Jest o połowę mniej kaloryczny od zwykłego cukru i mogą go stosować osoby z cukrzycą. Ksylitol wykazuje następujące działania:
*bakteriobójcze,
*pomaga w przyswajaniu magnezu i wapnia,
*pozytywnie wpływa na mikroflorę jelitową,
*hamuje apetyt na słodycze,
*poprawia odporność organizmu.
Cukier z kory brzozy można dodawać do kawy, herbaty czy wypieków, a także dietetycznych posiłków, jak placuszki czy owsianki.
Miód, czyli naturalny superfoods
Miód jest wysokokaloryczny, podobnie jak cukier, jednak wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Jest on źródłem potasu, żelaza, cynku, witamin grupy B. Substancje odżywcze poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego, trawiennego, a także działają bakterio i grzybobójczo.
Erytrytol i stewia
Badania wykazują, że erytrytol może obniżać poziom cukru we krwi, a także ułatwiać kontrolowanie stężenia glukozy. Stewia zaś jest świetnym zamiennikiem białego cukru dla osób z cukrzycą. Oba mają znacznie mniej kalorii niż cukier biały.