Karagen (E407) możemy znaleźć w składzie produktów mlecznych – deserach, jogurcie pitnym, śmietance, ale również lodach, czy produktach mięsnych zwłaszcza wędlinach paczkowanych. Ma działanie żelujące i zagęszcza żywność. Według FDA, czyli organizacji zajmującej się badaniem bezpieczeństwa żywności, karagen jest substancją nieszkodliwą.
Maksymalne dopuszczalne dzienne spożycie E407 wynosi 75 mg na kg masy ciała dziennie.
Jednak spożywanie produktów zawierających karagen niestety ma negatywny wpływ na jelita, zwłaszcza jeżeli już występują u nas jakieś nieprawidłowości. Karagen uszkadza nabłonek okrężnicy i nasila stan zapalny w organizmie.
Dodatkowo jego dodatek może nasilać reakcję alergiczną na inne składniki. Dlatego też, jeżeli cierpisz na jakiekolwiek problemy jelitowe, nie spożywaj produktów z karagenem.
Karagen
Szukaj
Popularne posty
-
Dlaczego warto wybrać catering dietetyczny Foodie Box?
Oto kilka powodów, dla których warto zdecydować się na catering dietetyczny FoodieBox: ✔ Nasza firma…
-
Historia właściciela firmy FoodieBox
Na wstępie muszę się Wam do czegoś przyznać… Gastronomia to jest po prostu moja ‘’bajka”!…
-
Historia Klienta – Daniel (diagnosta laboratoryjny)
Myślisz, że catering dietetyczny to tylko narzędzie do odchudzania? Nic bardziej mylnego! To sposób na…
-
Podpowiadamy, jak zmienić swoje nawyki żywieniowe
Jak zmienić swoje nawyki żywieniowe? Utrzymywanie zbilansowanej i pełnowartościowej diety wpływa na jakość naszego życia.…
-
Dla nas liczy się najmniejszy szczegół!
Kiedy wychodzisz ze znajomymi do restauracji to rzadko zdarza się tak, że chcecie iść w…