Sięgasz po jabłko i widzisz na nim pleśń? Co robisz?

Sięgasz po jabłko i widzisz na nim pleśń? Co robisz?

Zdecydowanie nie odkrawaj spleśniałej części, żeby zjeść resztę. Mimo że tego nie widać gołym okiem to pleśń objęła już cały produkt. Wszystko za sprawą mikotoksyn - metabolitów wytwarzanych przez różnego rodzaju grzyby strzępkowe.
Niestety długotrwałe spożywanie spleśniałych produktów może doprowadzić do zaburzeń pracy układu pokarmowego, zmęczenia, zaburzeń koncentracji, problemów z pamięcią- że względu na to, ze atakują one nie tylko układ pokarmowy, ale również nerwowy. Szczególnie narażone na działanie mikotoksyn sa osoby z osłabioną odpornością.
Co ciekawe mikotoksyny mogą być również obecne w orzeszkach ziemnych (mogą zawierać aflatoksyny), przyprawach, a nawet pieczywie, mimo że pleśń może nie być widoczna.
Niestety w przypadku spleśniałej żywności jedynym rozwiązaniem jest jej wyrzucenia, żeby nie narażać się na szkodliwe działanie mikotoksyn.