Nie tylko w parkach i ogrodach zaczyna się robić coraz bardziej kolorowo. Apetyczne kolory kuszą nas także na straganach. Maj jest bowiem miesiącem, kiedy pojawia się szeroki wybór sezonowych warzyw i owoców. Warto jest wybierać produkty pochodzące z lokalnego rynku, które nie podróżują kilkaset kilometrów. Taka żywność jest nie tylko smaczniejsza, ale też zdrowsza. Jakie warzywa i owoce mają sezon w maju? Poniżej przedstawiamy listę zdrowych produktów, które znajdziesz w naszym cateringu dietetycznym.
Botwinka
Botwina zawiera duże ilości witaminy A oraz K. Oprócz tego ma witaminę D, E, C oraz witaminy z grupy B. W botwinie można znaleźć również magnez, żelazo i potas, sporo fosforu oraz sodu. Jest bardzo niskokaloryczna, a zawarty w niej błonnik daje uczucie sytości.
Szparagi zielone
Podobnie jak botwina, szparagi także są niskokaloryczne. Pod ich skórką znajduje się ogrom składników mineralnych, m.in. potas, magnez, fosfor i wapń. Szparagi zielone zawierają także dużo witamin A, C, K i z grupy B. Duże stężenie kwasu foliowego, dlatego poleca się je szczególnie paniom w ciąży. Fitoestrogeny łagodzą objawy menopauzy, a beta-karoten korzystnie wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci. Występujący w szparagach glutation wykazuje działanie przeciwutleniające, które zapobiegają rozwój komórek nowotworowych.
Kalafior
Kalafior jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego oraz minerałów; szczególnie wapnia, potasu i magnezu. Zawiera również cynk, żelazo, miedź, jod i fluor oraz witaminy z grupy B, witaminę C, A i K. Wszystkie te składniki wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Kalafior jest warzywem niskokalorycznym, dlatego sprawdzi się u osób będących na diecie redukcyjnej.