Dlaczego cateringi dietetyczne korzystają z produktów fermentowanych?

 

Fermentacja to znana od wieków metoda konserwowania żywności. W naszej codziennej diecie nie powinno zabraknąć produktów fermentowanych takich jak kiszonki, kefiry czy chleb na zakwasie. Powyższym wyrobom zawdzięczamy nie tylko smak, lecz przede wszystkim szereg udowodnionych właściwości, które dobroczynnie wpływają na nasz organizm. Kefiry czy jogurty nie bez powodu pojawiają się więc w posiłkach cateringów dietetycznych. Poznaj wszystkie zalety produktów fermentowanych.

Jak powstają produkty fermentowane?
Do procesu fermentacji dochodzi dzięki bakteriom występującym naturalnie w produktach lub dodatkowi szczepów, które nadają im konkretnych właściwości. Fermentacja przyczynia się także do zmiany smaku oraz konsystencji produktów. Kiedyś była to metoda konserwacji żywności, która chroniła jedzenie przed zepsuciem oraz zmniejszała ryzyko zatrucia pokarmowego.

Przykłady fermentowanych produktów
Pośród produktów fermentowanych należy wymienić:
*kiszonki, np. kapusta kiszona, ogórki kiszone, kimchi oraz wiele innych warzyw. Można też kisić buraki, rzodkiewki a nawet… arbuzy!
*fermentowane produkty mleczne: kefir, jogurt, maślanka, ser cheddar,
*pieczywo na zakwasie.

Korzystny wpływ produktów fermentowanych na kondycję organizmu Produkty fermentowane regulują poziom cukru we krwi, zapobiegając rozwojowi cukrzycy typu II. Jedzenie jogurtów naturalnych przyczynia się również do utrzymania odpowiedniego poziomu cholesterolu.

Korzystny wpływ produktów fermentowanych na kondycję organizmu Produkty fermentowane regulują poziom cukru we krwi, zapobiegając rozwojowi cukrzycy typu II. Jedzenie jogurtów naturalnych przyczynia się również do utrzymania odpowiedniego poziomu cholesterolu.

Sfermentowany nabiał jest również polecany osobom będącym na diecie. Utrzymanie zdrowej flory jelitowej zapobiega przybieraniu na wadze.

Fermentowany nabiał i produkty sojowe obniżają ryzyko wystąpienia problemów z nadciśnieniem, blokując enzym, który doprowadza do wzrostu ciśnienia krwi.

U osób jedzących niskotłuszczowe produkty białkowe wykazało, że ryzyko chorób sercowych jest niższe, niż u osób jedzących wysokotłuszczowe produkty.

Fermentowana żywność to zbawienie dla flory bakteryjnej jelit. Pomaga w leczeniu chorób jelit, zwalcza stany zapalne, przeciwdziałając rozwojowi bakterii chorobotwórczych. Fermentowane produkty świetnie sprawdza się u osób z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.

Stan układu odpornościowego zależy w dużej mierze od zdrowia jelit. Żywność fermentowana reguluje więc florę bakteryjną w jelitach, zwiększając ogólną odporność organizmu.

Produkty fermentowane w cateringu dietetycznym od Foodiebox
W Foodiebox pieczemy tradycyjne pieczywo na zakwasie. Wszystkie nasze posiłki bazują na produktach pochodzących od lokalnych dostawców. W cateringu dietetycznym często bazujemy na niskotłuszczowych produktach fermentowanych takich jak kefir czy jogurt. Zadbaj o swoje zdrowie już dziś i wybierz dietę pudełkową od Foodiebox by Canapa.