Fermentacja to znana od wieków metoda konserwowania żywności. W naszej codziennej diecie nie powinno zabraknąć produktów fermentowanych takich jak kiszonki, kefiry czy chleb na zakwasie. Powyższym wyrobom zawdzięczamy nie tylko smak, lecz przede wszystkim szereg udowodnionych właściwości, które dobroczynnie wpływają na nasz organizm. Kefiry czy jogurty nie bez powodu pojawiają się więc w posiłkach cateringów dietetycznych. Poznaj wszystkie zalety produktów fermentowanych.
Jak powstają produkty fermentowane?
Do procesu fermentacji dochodzi dzięki bakteriom występującym naturalnie w produktach lub dodatkowi szczepów, które nadają im konkretnych właściwości. Fermentacja przyczynia się także do zmiany smaku oraz konsystencji produktów. Kiedyś była to metoda konserwacji żywności, która chroniła jedzenie przed zepsuciem oraz zmniejszała ryzyko zatrucia pokarmowego.
Przykłady fermentowanych produktów
Pośród produktów fermentowanych należy wymienić:
*kiszonki, np. kapusta kiszona, ogórki kiszone, kimchi oraz wiele innych warzyw. Można też kisić buraki, rzodkiewki a nawet… arbuzy!
*fermentowane produkty mleczne: kefir, jogurt, maślanka, ser cheddar,
*pieczywo na zakwasie.