Zrób pierwszy krok ku wzmocnieniu odporności

Zrób pierwszy krok ku wzmocnieniu odporności

W sezonie zimowym jesteśmy bardziej podatni na działanie wirusów i bakterii. Jak więc uchronić się przed chorobami w czasach, kiedy na świecie panuje pandemia, a zarazki stały się naszą codziennością? Możesz wspomóc pracę swojego systemu odporności, dzięki stosowaniu się do kilku prostych zasad oraz wprowadzeniu zmian w swoim sposobie żywienia. Podpowiemy Ci jak dzięki diecie bogatej w składniki odżywcze zwalczysz chorobotwórcze drobnoustroje.

Nie wprowadzaj restrykcyjnej diety
Dieta eliminacyjna nie jest zalecana bez wyraźnych wskazań medycznych. Rezygnacja z jednej lub kilku grup produktów jest niewłaściwym pomysłem, kiedy obniżenie odporności może być dla nas niebezpieczne. Przez restrykcyjną dietę dochodzi nie tylko do niedoborów witamin i składników odżywczych, ale także zaczyna nam brakować energii, którą czerpiemy głównie z pożywienia. Specjaliści twierdzą, że osoby z chociażby jednym niedoborem pokarmowym są znacznie bardziej narażone na infekcję. Mało tego, infekcja może przybrać znacznie cięższy i dłuższy przebieg niż zwykle. Jeżeli chcesz przejść na redukcję bez niedoborów, lepszą opcją będzie wybór pełnowartościowego cateringu dietetycznego.

Mniej przetworzonej żywności, więcej zdrowia
“Jesteś tym, co jesz”. Mimo że dla większości to tylko utarty frazes, trzeba mieć świadomość, że zdrowie zależy od naszych wyborów żywieniowych. Kluczowymi makroelementami w diecie człowieka są białka, węglowodany oraz tłuszcze. Wszystkie te składniki znajdziesz niemalże w każdym jedzeniu, od zdrowego dania z diety pudełkowej, po fast foody. Czego nie znajdziesz w fast foodach i słodyczach, to witaminy i składniki mineralne. Zaspokoisz więc w szybki sposób swój głód, ale dostarczysz również organizmowi sztucznych dodatków, które nie tylko spowalniają metabolizm, ale też negatywnie wpływają na zdrowie.

7 produktów wzmacniających odporność

7 produktów wzmacniających odporność

7. Produkty o dużej zawartości cynku – cynk chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a jego niedobory zwiększają skłonność do infekcji. Do produktów bogatych w cynk zaliczamy:
*czerwone mięso (np. wołowinę),
*nasiona roślin strączkowych,
*szpinak,
*orzechy,
*produkty pełnoziarniste.

6. Ryby morskie – zawarte w tłustych rybach morskich nienasycone kwasy omega-3 wzmacniają układ immunologiczny, mają dobry wpływ na odporność, a także chronią przed chorobami autoimmunologicznymi. Kwasy omega-3 znajdziemy w:
*makreli,
*sardynkach,
*łososiu,
*śledziach,
*tuńczyku,
*oleju lnianym i rzepakowym.

5. Fermentowane produkty mleczne – zawierają bakterie fermentacji mlekowej, które stymulują rozwój mikroflory jelitowej, która jest niezbędna nie tylko do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego i jelit, ale przede wszystkim całego organizmu. Do produktów mlecznych, które warto wprowadzić do swojej codziennej diety są:
*jogurty,
*kefiry,
*maślanki,
*mleko acidofilne (mleczny napój z kulturami bakterii fermentacji mlekowej).

4. Kiszonki – kiszenie to metoda naturalnego konserwowania żywności, kiedy to cukry proste rozkładają się do postaci kwasu mlekowego. Ten z kolei wpływa na rozwój bakterii jelitowych i odporność. Podczas fermentacji bakterie wytwarzają więcej witaminy C, niż jest jej w tym samym produkcie w postaci surowej. Warto też zwrócić uwagę na to, że kapusta kiszona to nie to samo co kapusta kwaszona:
*kapusta kiszona to kapusta poddana procesowi fermentacji,
*kapusta kwaszona nie zawiera korzystnych bakterii, ponieważ dodano do niej jedynie ocet oraz cukier dla kwaśnego smaku.

3. Witamina D3 – uczestniczy w regulowaniu pracy systemu odpornościowego. Niedobór witaminy D3 może prowadzić do wielu chorób, jak np. choroby autoimmunologiczne, nowotworowe czy infekcje wszelkiego rodzaju. Do produktów zawierających tę witaminę należy:
*tran,
*tłuste ryby morskie,
*masło.
Najlepszym źródłem witaminy D3 jest synteza skórna, do której dochodzi dzięki promieniowaniu słońca, zwłaszcza w okresie od kwietnia do września między godziną 10 a 15. Z reguły w tym czasie większość osób spędza czas w zamkniętym pomieszczeniu w pracy, dlatego zaleca się dodatkową suplementację witaminy D3.

2. Warzywa cebulowe – zawierają związki siarkowe, witaminy C,E,A, B oraz składniki mineralne: siarkę, żelazo, selen, magnez. Czosnek i cebula zawierają także fitoncydy, których działanie jest bakteriobójcze oraz grzybobójcze. Do warzyw cebulowych zaliczamy:
*cebulę,
*czosnek,
*por,
*szczypiorek.

1. Świeże warzywa i owoce – warzywa są świetnym źródłem witamin oraz składników mineralnych. Szczególnie ważne jest włączenie do diety produktów bogatych w witaminę C oraz β-karoten.

Za źródło witaminy C uważa się:
*warzywa: chrzan, brukselka, jarmuż, kalafior, szpinak, natka pietruszki, papryka zielona i czerwona, kalarepa,
*owoce: czarna porzeczka, truskawki, poziomki, kiwi, cytryna, grejpfrut, pomarańcza.

Produkty bogate w β-karoten to:
*warzywa: marchew, natka pietruszki, jarmuż, szpinak, szczaw, szczypiorek, papryka czerwona, boćwina,
*owoce: morele, melon, śliwki, brzoskwinie.