5. Fermentowane produkty mleczne – zawierają bakterie fermentacji mlekowej, które stymulują rozwój mikroflory jelitowej, która jest niezbędna nie tylko do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego i jelit, ale przede wszystkim całego organizmu. Do produktów mlecznych, które warto wprowadzić do swojej codziennej diety są:
*jogurty,
*kefiry,
*maślanki,
*mleko acidofilne (mleczny napój z kulturami bakterii fermentacji mlekowej).
4. Kiszonki – kiszenie to metoda naturalnego konserwowania żywności, kiedy to cukry proste rozkładają się do postaci kwasu mlekowego. Ten z kolei wpływa na rozwój bakterii jelitowych i odporność. Podczas fermentacji bakterie wytwarzają więcej witaminy C, niż jest jej w tym samym produkcie w postaci surowej. Warto też zwrócić uwagę na to, że kapusta kiszona to nie to samo co kapusta kwaszona:
*kapusta kiszona to kapusta poddana procesowi fermentacji,
*kapusta kwaszona nie zawiera korzystnych bakterii, ponieważ dodano do niej jedynie ocet oraz cukier dla kwaśnego smaku.
3. Witamina D3 – uczestniczy w regulowaniu pracy systemu odpornościowego. Niedobór witaminy D3 może prowadzić do wielu chorób, jak np. choroby autoimmunologiczne, nowotworowe czy infekcje wszelkiego rodzaju. Do produktów zawierających tę witaminę należy:
*tran,
*tłuste ryby morskie,
*masło.
Najlepszym źródłem witaminy D3 jest synteza skórna, do której dochodzi dzięki promieniowaniu słońca, zwłaszcza w okresie od kwietnia do września między godziną 10 a 15. Z reguły w tym czasie większość osób spędza czas w zamkniętym pomieszczeniu w pracy, dlatego zaleca się dodatkową suplementację witaminy D3.
2. Warzywa cebulowe – zawierają związki siarkowe, witaminy C,E,A, B oraz składniki mineralne: siarkę, żelazo, selen, magnez. Czosnek i cebula zawierają także fitoncydy, których działanie jest bakteriobójcze oraz grzybobójcze. Do warzyw cebulowych zaliczamy:
*cebulę,
*czosnek,
*por,
*szczypiorek.