Chcesz zrobić chlebek własnej roboty, a nie potrafisz? My Ci w tym pomożemy! Od teraz staniesz się mistrzem wypiekania chleba!

Większość osób twierdzi, że upieczenie chleba jest na tyle skomplikowaną czynnością, że zostawiają to najlepszym w tym fachu, czyli piekarzom. Jednak warto spróbować go zrobić przy odrobinie wolnego czasu wraz z najbliższymi! Wiadomo, że są różne rodzaje chlebków. Niektóre są mniej skomplikowane, niektóre bardziej.

Dzisiaj przedstawimy Ci  przepis na chlebek naszego własnego przepisu! Jest pyszny, sami go z przyjemnością konsumujemy. Co więcej, ten rodzaj chleba znajduje się również w naszym cateringu dietetycznym. Jeśli chcesz, zamów u nas dietę pudełkową i sam go spróbuj!

 Zaczyn

Prawidłowe przygotowanie zaczynu nie jest takie trudne, jak się wydaje. Potrzeba jedynie wody i mąki (rodzaj jaki wolisz, jednak najlepszemu procesowi fermentacji podlega mąka żytnia). Dzięki temu zakwasowi bez wątpienia urośnie piękny i pyszny chleb. Produkcja takiego zakwasu trwa 6 dni. Pewnie teraz pomyślałeś "o nie!". Tak długo? Nie przejmuj się każdego dnia potrzebujesz niecałe 5 minut.

  1. Do naczynia dodajesz ok. 100 gram mąki. Do tego dolewasz na tyle letniej wody, aby ciasto przypominało to na racuszki, czyli ma być dosyć gęste. To przykrywasz szmatką i zostawiasz w ciepłym i suchym miejscu.

  2. Przez kolejne 5 dni robisz to samo dodając do tego znowu tyle samo mąki i wody. Na końcu nie zapomnij przemieszać, aby ciasto miało odpowiednią gestą strukturę.

  3. Po 6 dniach zakwas jest gotowy! Szybko, prawda?

Ważne jest, abyś do pieczenia pierwszego chlebka nie zużył całego zakwasu. Troszeczkę go odłóż i zostaw sobie na upieczenie kolejnego chleba! Co ważne, schowaj go do lodówki. Maksymalnie trzymaj go tam przed 2 tygodnie, po tym czasie może ulec on zepsuciu.                                                                             

Chlebek na przygotowanym wcześniej zakwasie

Do ciasta potrzebujemy:

  • kilogram mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki otrębów pszennych i tyle samo płatków owsianych,
  • 1/2 szklanki nasion słonecznika, tyle samo również nasion dyni i siemienia lnianego,
  • 3 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki cukru, najlepiej gdyby to był ksylitol,
  • 1/2 litra wody gazowanej i tyle samo ciepłej wody,
  • nasz wcześniej przygotowany zaczyn

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i przykrywamy to ręczniczkiem. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny do momentu, aż ciasto urośnie. Pamiętajcie nie dodawać całego zaczynu! Po upłynięciu czasu przekładamy ciasto do keksówki, wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni na 1 h i 20 minut. Można go na górze posmarować roztrzepanym jajkiem albo oliwą.

Smacznego!